21. dubna 2017 Novinky a aktuality

Postní almužna 2017 u nás ve farnostech Luhačovice, Pozlovice, Horní Lhota

„Půst obnovuje naše duchovní síly a umožňuje nám vnímat Krista v potřebách našich bližních. Je mnoho možností, jak se můžeme něčeho pro nás příjemného zříci ve prospěch druhých: například omezit kouření, alkohol, kávu, sladkosti, zábavu, televizi, zbytečné brouzdání po internetu, luxus nebo jiné věci, jež nejsou pro život nezbytně nutné. Schránka pro Postní almužnu je také vhodná jako nástroj k formaci dětí při společné večerní modlitbě nebo postní katechezi v kruhu rodiny. Při ní je možné přidat prosby za konkrétní nemocné, chudé, hladové a postižené různými katastrofami.

Tím, že se omezíme ve své spotřebě, můžeme nejen prospět trpícím lidem, ale také tím obohacujeme sami sebe.“                                                                    Z Postní úvahy Mons. Josefa Šicha v periodiku Caritas 2/2010.

Postní almužna 2017 u nás ve farnostech Luhačovice, Pozlovice, Horní Lhota

Luhačovice, 21. 4. 2017 – Během postní doby se mohli všichni věřící, ale i všichni ti co chtěli být součástí starobylé postní tradice (almužny) zapojit do Postní almužny. S Arcidiecézní Charitu Olomouc spolupracujeme na této sbírce s tradicí od roku 2009. Papírové almužny se shromáždily v kostelích na Květnou neděli, a po té byly rozpečetěny a jejich obsahy sečteny. Tyto prostředky dále církev prostřednictvím místní Charity využije na sociální pomoc potřebným.

Posláním postní almužny je spojit úsilí farností a místní Charity pro konání milosrdné lásky k bližním v nouzi. Silou a podstatou této sbírky bylo, že lidé do malé papírové schránky vkládali obnos přibližně ve výši ceny požitku, který si odřekli. A tak odepřená částka, pak pomůže jiným.

Akce probíhala od Popeleční středy (1. března 2017) do neděle Vzkříšení (23. dubna 2017). Letos (2017) jde o již o devatý ročník této akce, která se v roce 2009 uskutečnila pouze v brněnské a olomoucké diecézi, od roku 2010 se koná celostátně.

Děkujeme všem, kteří tuto postní sbírku podpořili s cílem pomoci potřebným bližním.

Výsledky Postní almužny 2017 v působnosti Charity Luhačovice

Farnost