Nadace Olgy Havlové přispěl na vzdělávání pracovníkům Charity Luhačovice a Charity Slavičín
30. listopadu 2020 Charita Luhačovice

Nadace Olgy Havlové přispěl na vzdělávání pracovníkům Charity Luhačovice a Charity Slavičín

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové podpořil v roce 2020 projekt Charity Luhačovice "Podpora paliativní péče – vzdělávání zaměstnanců přímé péče. Celkem se podařilo uskutečnit 5 kurzů na témata věnující se doprovázení klientů v závěru života.

DSCN5886

Cílem podpořeného projektu je zlepšení podmínek pro poskytování domácí ošetřovatelské péče o pacienty v terminálním stádiu onemocnění, zajištěním vzdělávání zaměstnanců domácí péče a pečovatelské služby v oblasti hospicové a paliativní péče pro rozvoj obou těchto služeb. Zaměstnanci přímé péče díky absolvovaným školením pomáhají uživatelům ke kvalitnějšímu a spokojenějšímu prožívání závěru života a k maximálnímu možnému zlepšení kvality ve spolupráci s ošetřujícím lékařem a rodinou. Zároveň školení přispívají ke zvyšování kvalifikace a péče o vlastní duševní zdraví při práci s touto cílovou skupinou.

 

V rámci projektu bylo původně plánováno realizovat během roku 2020 celkově 6 kurzů. V souvislosti s probíhající situací epidemie onemocnění COVID 19 se nám z důvodu vládních opatření a vyhlášení nouzového stavu nakonec podařilo zrealizovat pouze 5 školení, z toho 3 musela být realizována elektronickou formou ONLINE. Školení Prvky bazální stimulace v paliativní péči, kde měl proběhnout také praktický nácvik dovedností, muselo být bez náhrady zrušeno.

DSCN5885b

  • Nemoc, umírání a smrt: Jak provázet nemocné a neopustit sebe sama?
  • Základy využití metod paliativní a hospicové péče při péči o klienty sociálních služeb
  • Poskytování paliativní péče v podmínkách sociálních služeb
  • Péče o duševní zdraví pracovníků v paliativní péči
  • Specifika péče o klienty s Alzheimerovou chorobou

Kurzů se tedy nakonec zúčastnilo celkem 79 účastníků, všechny kurzy pomohly pracovníkům prohloubit nejen vědomosti a dovednosti, ale byly plné také lidských příběhů. Pracovníci tak získané informace mohou uplatnit nejen při realizaci svého povolání, ale také ve vlastním životě. Děkujeme za realizaci kurzů Vzdělávacímu středisku CARITAS Olomouc, dále CURATIO EDUCATION s.r.o. BRNO, a SEDUCA-CZE s.r.o. Dolní Rožínka i jejich skvělým lektorům.

Za podporu v konečné výši 69.400,- Kč Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové mnohokrát děkujeme a věříme, že navážeme dalším vzděláváním pracovníků.

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“

Olga Havloválogo NOH

 

Mgr. Lenka Semelová DiS.

ředitelka, PR, sociální pracovník
Tel.: 577 132 355 E-mail: 7.AuRWi_8.yy.Z4WHeHrR1en4-rhT65j4mnhTj